Mleko kozie

Mleko kozie jest bardziej zbliżone składem do mleka matki niż mleko krowie i zawiera większe ilości niektórych składników odżywczych. Jest ono łatwiejsze do opanowania przez ludzki przewód pokarmowy niż mleko krowie, ponieważ zawiera minimalną (lub nawet śladową) ilość białka A1 - β-kazeiny, która u niektórych osób może wywołać reakcję zapalną w przewodzie pokarmowym.

Mleko kozie tworzy w żołądku bardziej miękką masę, która jest łatwiejsza do przetworzenia przez brzuszki niemowląt podatnych na skurcze i wzdęcia. W mleku kozim kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim, co jest kolejnym powodem, dla którego jest ono łatwiejsze do strawienia. Jego niezaprzeczalną zaletą jest również to, że zawiera więcej prebiotycznych oligosacharydów w porównaniu z mlekiem krowim, a także HMO (Human Milk Oligosaccharides), które są oligosacharydami mleka kobiecego.

Mleko jest oparte na mleku kozim A2 z przewagą β-kazeiny A2, która jest bardziej strawna dla człowieka niż częściej występująca β-kazeina A1.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj o korzyściach płynących z picia mleka koziego na naszym blogu.

 

Strona 1 z 1 - 3 pozycji razem

Strona 1 z 1 - 3 pozycji razem

Ta strona używa plików cookies. Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na ich użycie.