Mleko kozie dla niemowląt


Mleko kozie ma bardziej zbliżony skład do mleka matki niż mleko krowie i zawiera w porównaniu z nim większą ilość niektórych składników odżywczych. Ludzki przewód pokarmowy radzi sobie z nim łatwiej niż z mlekiem krowim, ponieważ zawiera minimalną (lub tylko śladową ilość) białka A1 β-kazeiny, które u niektórych osób może wywoływać zapalną odpowiedź żołądkowo-jelitową.

Mleko kozie w żołądku tworzy drobniejszą masę, którą łatwiej przetwarzają brzuszki dzieci wrażliwych na skurcze i wzdęcia. Tłuszczu mleka koziego jest mniej niż mleka krowiego, co jest kolejnym powodem, dla którego lepiej się trawi. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że zawiera więcej prebiotycznych oligosacharydów w porównaniu z mlekiem krowim, a także HMO (oligosacharydy mleka ludzkiego), które są oligosacharydami mleka kobiecego.

Mleko kozie bazuje na kazeinie A2 z przewagą A2 β-kazeiny, która jest bardziej przyswajalna dla ludzi niż bardziej powszechna β-kazeina A1.

 

Strona 1 z 1 - 3 pozycji razem

Strona 1 z 1 - 3 pozycji razem

Ta strona używa plików cookies. Kontynuując przeglądanie tej strony, zgadzasz się na ich użycie.